Plodnost a reprodukce, umělé oplodnění a početí dítěte

Každá lidská bytost začíná svůj život jako oplodněné vajíčko, což znamená, že se mužská spermie spojila s ženským vajíčkem. Schopnost počít nového člověka představuje možnost oplodnění.

Když se narodí malá holčička, obsahují její vaječníky asi 400 000 vajíček. Jejich počet se sníží asi na 10 000 v pubertě, kdy je dívčí tělo připraveno a její vajíčka schopna oplodnění. Z uvedených 10 000 vajíček se pouze nějakých 400 plně vyvine. V dospělosti pak každý měsíc do věku 40 až 50 let jedno z vajíček ve vejcovodech uzraje a je uvolněno. Tento proces se nazývá ovulace.

Jestliže se vajíčko ve vejcovodu setká se spermií a spojí se s ní, mluvíme o tom, že vajíčko bylo oplodněno. Výsledkem oplodnění je embryo coby počátek nového života a nového člověka.

Dospělý zdravý muž produkuje každý den ve varlatech kolem 250 milionů spermií. Spermie jsou mikroskopické buňky tvarem připomínající pulce, které jsou během pohlavního styku (soulože) vstříknuty do ženské vaginy.

geralt / Pixabay

Schopnost reprodukce u mužů

Muž je schopen produkovat spermie do věku sedmdesáti let i déle. Podle výše uvedených čísel se může zdát, že muž a žena by neměli mít žádné problémy s tím, aby počali a měli dítě. Vždyť přece k oplodnění vajíčka je potřeba pouze jediná spermie. Jak je však známo, přesto má přibližně každý osmý pár s oplodněním problémy a musí nezbytně vyhledat lékařskou pomoc.

Je tomu tak proto, že rozmnožování je proces náhodný a velmi složitý. Například z milionu spermií, které muž vstříkne do vaginy, jich jenom asi 1000 doputuje až do vejcovodu. Tam mohou spermie přežít maximálně tři dny, i když nejsou ojedinělé případy, kdy přežijí i sedm dní. Vajíčko má průměrnou délku životnosti pouhé dva dny. Takže žena je plodná každý měsíc jenom asi pět dní – tři dny před ovulací a dva dny po ní.

Přečtěte si také:  Pomocník, bez kterého se neobejde žádná lékařská ani vyšetřovací praxe

Ovulace a její průběh

V době ovulace se děloha ženy připravuje na přijetí oplodněného vajíčka. Jestliže k oplodnění nedojde, vajíčko odumírá a odchází vagínou z těla ven. Asi dva týdny po ovulaci se začne odlupovat prokrvená sliznice dělohy a odchází z těla v podobě menstruačního krvácení (periody). Žena nedokáže přesně určit, které dny v měsíci je plodná.

Ovulace obvykle nastává devět nebo deset dní po skončení menstruace, ale působí zde celá řada faktorů, které mohou tento časový harmonogram změnit. Stačí menší onemocnění, únava, dokonce i stres či úzkost vyvolané každodenním životem (v práci či v rodině) a pravidelný měsíční cyklus může být narušen.

Dokonce i po oplodnění musí ještě zárodek úspěšně projít složitým buněčným dělením až do podoby jakési „kuličky“ buněk a tento útvar, aby se mohl dále vyvíjet, se musí zachytit na stěně dělohy. Naděje, že se to podaří, je asi padesát ku padesáti. V opačném případě vajíčko dělohou jenom projde a z těla samovolně odejde.

Pár se považuje za neplodný teprve tehdy, jestliže nedojde k početí po dvanácti měsících pravidelného a samo sebou nechráněného pohlavního styku.

TBIT / Pixabay

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *