Jak reaguje lidské tělo na denní konzumaci dvou vajíček? 

V dobách minulých jsme stále slyšeli, že cholesterol obsažen ve vajíčkách zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a proto máme konzumaci vajec omezit.  Však nové výzkumy odhalily, že ve chvíli, kdy vstoupí cholesterol z vajec do našeho organismu, tak tělo automaticky sníží produkci vlastního cholesterolu. Na jedné straně vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje zvýšené riziko vzniku cévních onemocnění jako srdeční infarkt nebo mozková mrtvice, ale na druhé straně je cholesterol nezbytný pro fungování našeho těla.

Má zásadní roli při produkci hormonů jako jsou testosteron, estrogen či kortizol, dále tvoří součást buněčných membrán, účastní se syntézy vitaminu D či tvorby trávicích šťáv, jež podporují trávení, obaluje nervové buňky, zaceluje poškozené stěny cév a plní spoustu jiných funkcí. Bez cholesterolu by naše buňky, orgány ani tělo nefungovaly jako celek.

Jak působí konzumace vajec na naše tělo?

Vědci se zaměřili na to, jak působí na lidský organismus příjem dvou a tří vajec denně.  Jejich studie ukázala, že u 70% z účastníků nebyla zaznamenána žádná zvýšená hladina cholesterolu v krvi. U ostatních došlo jen k minimálnímu nárůstu zlého LDL cholesterolu. Komu se konzumace vajec nedoporučuje, jsou cukrovkáři, zde hrozí onemocnění srdce. Závěr výzkumu – odmítnutí negativních předsudků o vaječných žloutcích, studie jasně prokázala zdravotní přínosy při kontumaci vajec.

Přečtěte si také:  Bílé pečivo

Jaké jsou zdravotní přínosy konzumace vajec?

Vajíčka obsahují ohromně hodnotné bílkoviny. Mají též velký objem cholinu – látka potřebná pro správnou funkci mozku. Statistiky ukazují, že až 90% obyvatel má nedostatek cholinu. Vajíčka také obsahují důležité vitamíny skupiny B, včetně B12 a kyseliny listové, vitaminy A, D a E, vápník, fosfor, síru, železo, draslík, zinek, měď, selen a nakonec i lutein a zeaxanthin (pro posílení očí). A nelze opomenout ani vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.

Kdy a kolik vajíček konzumovat?

Vajíčka se doporučují konzumovat denně, a to ráno pro pocit sytosti.  A to ocení lidé, kteří se snaží zhubnout a neustále je provází pocit hladu. Vajíčka bojovníkům s nadváhou můžeme jen doporučit, neboť obsahují málo kalorií a jsou plné zdravých bílkovin a dalších nutričních látek. Dvě vajíčka denně, máte pokrytou čtvrtinu až polovinu celodenní doporučené dávky těchto živin –  bílkoviny, fosfor, selen, vitamíny B5 či B12.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *